Vlaams Huis in Londen, Parijs en Den Haag
Kogel- en inbraakwerende toepassingen in historische gebouwen. De renovatie van het Vlaams Huis in Londen was zowel een architecturale als een technische uitdaging vermits alle raam- en deurwerk werd vervangen door kogelvrije alternatieven, zonder het klassieke uitzicht van het gebouw te verloochenen.In het licht van de stijgende terreurniveaus, worden er meer en meer inspanningen geleverd om de veiligheid van de mensen te verzekeren. Alsook in het Vlaams Huis, een ambassadegebouw waarin verscheidene Vlaamse overheidsdiensten zijn gehuisvest. Wegens het vertrouwelijke karakter van dit project werd na een openbare procedure zonder bekendmaking Fichet Security Solutions Belgium geselecteerd om de beveiliging van het Vlaams Huis in Den Haag, Parijs en Londen op zich te nemen. Stefan Orlans, Senior Account Manager van Fichet, en architecte Nadine Böve, die als projectleider voor de Vlaamse overheid optrad, vertellen over de uiteenlopende uitdagingen die zo’n grote onderneming met zich meebrengt.
De uitdagingen van een renovatie in een historisch pand
Het statige Flanders House in Londen ligt aan Cavendish Square, pal in het centrum en grenst aan Oxford Circus. In het auditrapport werden zowel bouwkundige, elektronische als organisatorische maatregelen voorgesteld om het beoogde beveiligingsniveau te bereiken. Na een grondig onderzoek, werd een openbare procedure zonder bekendmaking opgesteld die uiteindelijk werd gewonnen door Fichet Security Solutions Belgium. Zij kregen de taak om de elementen te vervangen die in het explorerend onderzoek als noodzakelijk werden beschouwd, door kogelwerende deuren, ramen en muren en bijkomende veiligheidsmaatregelen.
“Wij kregen welgeteld 100 dagen om dit project in Londen in goede banen te leiden,” aldus Stefan Orlans, “wat voor Fichet eigenlijk wel veel is, want normaliter krijgen wij slechts een achttal weken om de beveiliging te verzorgen.” Gedurende die 100 dagen moest alles opgemeten, uitgewerkt, getransporteerd en geïnstalleerd worden. Dat bleek geen eenvoudige onderneming te zijn, want de renovatie van de historische gebouwen, brengt soms bijkomende uitdagingen met zich mee.
“Dat wij in de bestaande gebouwen aan de slag moesten, was zeer complex,” vertelt architecte Nadine Böve. ”Er moeten grenzen worden getrokken over wat er allemaal geïmplementeerd kan worden. Daarvoor ging het studiebureau aandachtig alle bouwtechnische mogelijkheden na. Bovendien eiste Westminster dat alle originele, decoratieve elementen behouden werden en dienden alle nieuwe elementen dus zo precies mogelijk nagemaakt ten aanzien van het origineel. Dit was vaak een meerkost.”
Orlans: “Zo heeft onze schrijnwerker het originele houten deurblad nagemaakt, geschilderd en op het nieuwe kogelwerende frame bevestigd. Ook bepaalde portieken moesten dezelfde historische details bewaren.” “De technische realisatie van het project, was het meest uitdagend,” vult Böve aan. “Om het gewicht van de kogelwerende ramen en deuren te kunnen dragen, moesten er soms secundaire constructies worden toegevoegd aan de oorspronkelijke draagstructuur.
In Den Haag bijvoorbeeld werd een volledige structurele aanpassing gedaan om een deur van ongeveer een ton te kunnen plaatsen.” De bouwkundige aanpassingen in Flanders House Londen varieerden van onder andere het vervangen van kogelwerende ramen en deuren en het bijplaatsen of vervangen van hekwerk tot het afsluiten van de brievenbus.
" De uitdaging was om de schoonheid van het gebouw te behouden met respect voor de bestaande architectuur. "
Bouwkundige maatregelen : kogelwerend als hoofdcriterium
“Per kogelwerende deur kunnen wij bepaalde normeringen en certificaten aanbieden. De veiligheid van onze deuren wordt berekend op het aantal uren bestendigheid van de deur bij de impact van verschillende soorten wapens en munitie,” verduidelijkt Orlans. “Tegenwoordig neemt men de impact van een kalashnikov als uitgangspunt, want die worden het meest gebruikt tijdens aanslagen. De moeilijkheid hierbij is echter dat met kalashnikovs diverse soorten munitie kan gebruikt worden, en dus ook hun impact kan variëren. Alle veiligheidstoepassingen worden bij ons in het bedrijf getest, maar worden pas gecertificeerd wanneer een erkend testlaboratorium dezelfde proeven uitvoert.”
Het deurprofiel van een kogelwerende deur heeft een dikte van +/- 80 mm en is vervaardigd uit geëxtrudeerd aluminium met een dikte van +/- 3 mm. Aan de aanvalszijde is een kamer voorzien waar intern staalpantsering kan worden aangebracht om een kogelwerende bescherming te bekomen. De opvulling van het deurkader kan maximaal 40 mm dik zijn en wordt gevat tussen het profiel en de glaslat in een sponning van 30 mm hoogte. De glaslat met dubbele zelfblokkerende verankering wordt aan de veilige zijde van de deur geplaatst. Door middel van rubbers wordt het geheel gefixeerd. Het gebruik van schroeven of opvulmiddelen is overbodig. De deur is voorzien van 3 beperkt in de hoogte regelbare scharnieren (draaiende op kogellagers), 2 dievenklauwen en een mechanisch driepuntslot. Dit slot wordt bediend door een cilinder (EURO type) voorzien van een doorboringsbescherming en een gecertificeerd sleutelsysteem.
Wanneer deze deuren versterkt worden met bepantserde platen ontstaat hieruit een panic room, waarin medewerkers zich bij een aanslag kunnen terugtrekken. “Gezien de stevige constructie van dit gebouw konden de bestaande muren gebruikt worden en werden dus enkel nieuwe, kogelwerende deuren geïnstalleerd.” Het gelaagd kogelwerend glas is een samengesteld glasproduct bestaande uit minstens drie glasbladen die zijn samengevoegd door middel van verschillende kunststof bindtussenlagen. De fabricatie gebeurt onder dusdanig hoge druk en temperatuur dat de bindlagen de verschillende glasbladen als het ware definitief aan elkaar lassen.
Bij het Vlaams Huis in Londen werden twee verschillende soorten kogelwerend glas gebruikt. Architecte Nadine Böve: “Het is een echt titanenwerk om zo’n constructie te transporteren. Om de ramen en deuren succesvol in Londen te krijgen, hebben ze deze in afzonderlijke delen moeten overbrengen.” “Dat is absoluut nodig, want zo’n deur weegt ongeveer 80 kilo per vierkante meter,” vult Orlans aan.
" Het is onze sterkte om kogelwerende beveiliging altijd te combineren met elektronische ondersteuning. "
Blast folie en blast curtains
In Londen werd speciale bijkomende bescherming voor de ramen aangevraagd, zoals blast folie en blast curtains. Hiervoor stond een extern bedrijf in. “Blast folie zorgt ervoor dat bij een grote impact het glas niet uiteenspat, maar dat het blijft kleven. Blast curtains daarentegen, zijn grotere constructies bestaande uit speciale gordijnen met dik netgordijnweefsel waar onderaan een korf is bevestigd. De impact van de explosie zal het glas uit het raam stuwen, maar in zijn val wordt het opgevangen door het gordijn en valt het zo in de korf. Voor elke onderhoudsbeurt worden er tijdelijke vervangsystemen bezorgd. Hierdoor zijn de ramen nooit onbeschermd.”
Elektronische maatregelen
“Normaal gezien kan Fichet Group perfect een opdracht als deze van begin tot einde uitvoeren, maar hier werkten we met een externe partner voor bijvoorbeeld de aansluiting van toegangscontrole met bijhorende badges,” gaat Orlans verder. “Het is onze sterkte om altijd de kogelwerende beveiliging te combineren met elektronische sturing. Zo heb je niet alleen een robuuste deur, maar ook één die vanop afstand bestuurd kan worden, wat dan weer een bijkomend voordeel is in het kader van identiteitscontrole.”
Organisatorische maatregelen
“Naast de bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen zijn vooral de organisatorische maatregelen belangrijk voor de veiligheid van de medewerkers,” vertelt Böve. Het gaat hier volgens haar over een organisatorisch afsprakenkader tussen de collega's over hoe ze zich moeten gedragen bij bepaalde situaties. bijvoorbeeld hoe er gereageerd moet worden wanneer een verdacht pakketje wordt geleverd of wat een werknemer moet doen wanneer hij of zij een toegangsbadge verliest. Het is belangrijk dat dit goed gecommuniceerd wordt aan de werknemers. Goed geïnformeerde medewerkers kunnen verdachte situaties beter inschatten en zo preventief te werk gaan.
Wie is Fichet Security Solutions Belgium?
Fichet ontwikkelde in 1840 de eerste vuurvaste kluis en evolueerde van hieruit verder tot een van de grootste spelers in de beveiligingssector. Fichet Group is op vandaag actief in België, Luxemburg en Frankrijk, maar wil zich in de toekomst ook meer gaan richten op andere buitenlandse markten.
In functie van de specifieke vraag van de klant per project, kan Fichet zowel de productie, de volledige installatie als het onderhoud op zich nemen waarmee zij een unieke totaaloplossing kunnen aanbieden.
Het bedrijf is in de bankwereld prominent aanwezig met diverse types hoogtechnologische kluizen. Daarnaast is Fichet ook gespecialiseerd in cashmanagementsystemen voor de retailsector. Fichet ontwerpt en fabriceert zowel brand- als kogelwerende deuren en elektronisch gestuurde toegangssystemen. Daarnaast bieden zij ook elektronische alarm-, brand- en toegangssystemen aan. Via hun centraal SMI Server Security supervision systeem kunnen zij vanop afstand al hun elektronische installaties beheren.
Copyright
Redacteur bij Professional Media Group (PMG)
Dit artikel werd geschreven door Laura Engels in samenwerking met Nadine Böve en Stefan Orlans.
Magazine Projecto
Vakmagazine met informatie voor architecten, studiebureaus & projectontwikkelaars.
Artikel
Download het artikel in PDF formaat over het Vlaams Huis in Londen, Parijs en Den Haag.